Neuswerk : Wondere wereld van geuren!

14711598_651865231634974_4842937664647646447_o 

 

Theorie avond met interacties over de # soorten neuswerk, soorten geuren en hun waarnemingen en tussendoor enkele tests om samen zelf geuren waar te nemen.

We gaan proberen een duidelijker beeld te geven op enkele van de vele vragen ivm neuswerk. Verschillende disciplines en hun werkwijze komen kort aan bod. Dieper ingaan op de # disciplines zal in de lessen afzonderlijk gebeuren: theorie gelinkt aan praktijkoefeningen.

Enkele van de mogelijke onderwerpen en vragen zijn:

Is geur meetbaar? Wat is snuffelademhaling? Wat zijn geurreceptoren? Wat zijn samengestelde geuren? Hoe evolueert het geurpatroon in de tijd? Vomeronasaal orgaan: vomero..wat???

Is de geur bij het oefenen tijdens een detectieopdracht nog steeds dezelfde geur van bij de start van de oefening? Of is de ruimte reeds volledig gevuld met die geur? Of gevuld met afbraakstoffen uit de dampfase? Reageert mijn hond niet op de vele aanrakingen en manipulaties van het trainingsmateriaal? Wat leer ik hem dan eigenlijk? Beloon ik bij verwijzing op of naast de geurbron?

Is de geur die ik mijn hond vraag te detecteren ook daadwerkelijk de geur die hij waarneemt? Of reageert/anticipeert mijn hond reeds op mijn lichaamstaal? Overschaduw of blokkeer ik mijn hond niet onbewust?

Speurt mijn hond bij een zweetwerk training naar de geur van het wild of volgt hij de geur van de runner die een stuk wild in het bos gaan verstoppen is? Duid ik onbewust de richting aan?

Kan ik bij mantrailing zien dat mijn hond zijn doel nadert? Volgt mijn hond steeds dezelfde geur of switcht die mogelijks onderweg? Hoe zie ik dat hij het spoor bijster is? Hoe geraakt mijn hond uit al die verleidingen onderweg? Waarom wachten met speuren op verharde ondergronden?

Heb je meer vragen op het einde van de avond dan voor je begon? Dan is onze missie geslaagd! We zouden je graag aan het denken zetten en inspireren om samen met je hond in de wondere wereld van de geuren te treden. (Liefst met Speurhondenschool “De Roopoorte” natuurlijk 😉

Deze thema avond is een ideale basis om als theoretische achtergrond bij het speuren, detecteren of ander neuswerk te doen. Je zal meer en betere inzichten in het gedrag, lichaamstaal en gebruik van de hondenneus verkrijgen, wat je zal helpen een betere communicatie en band met je hond op te bouwen.

Je kan nadien steeds inschrijven op de vervolgsessies of rechtstreeks in de discipline waar je interesse voor hebt.

Het is in principe een avond zonder honden, heb je geen opvang kan je hem zeker meebrengen mits je verwittigt bij inschrijving. Dan zoeken we samen een gepaste oplossing.

 

 

Datum: vrijdagavond 10 februari 2017

Start:     19u tot 22u

Plaats:    Speurhondenschool “De Roopoorte”

Prijs:      € 20 per persoon/avond.

Info & sign up @ hondenschool.de.roopoorte@telenet.be

 

 

Breng je iemand mee die voor het eerst onze hondenschool bezoekt?

Dan komen jullie er beiden gratis in 😉

 

 

Nota:

Breng die avond een gedragen t-shirt mee waar je de nacht voordien mee geslapen hebt. Steek hem ’s morgens in een plastic tas en vergeet hem niet !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.