Vuurwerkangst… Je hond heeft je nodig !

vuurwerk

 

Vuurwerkangst !

Last minute handelingen: Heb je trainingen gemist of er gewoon niet bij stilgestaan?

Hier nog tips om op de dag zelf nog te doen:

1: Geef je hond iets vroeger eten dan normaal :17u à 18u. Eventueel kan je de achtergrondgeluiden zoals radio of tv ietsje hoger zetten als ‘camouflage’ van wat komen gaat.

2: Plan een extra (korte) aangelijnde! avondwandeling om je hond nog eens extra te laten ontlasten op een tijdstip waarop het nog rustig en liefst nog niet donker is .. De duisternis kan voor sommige honden al de voorspeller van miserie zijn !!  Check vooraf al waarheen ! (rustige omgeving)

Heeft je hond al teveel spanning opgebouwd? Volk in huis, teveel onvoorspelbare dingen die gebeuren, al eens vroegtijdig een vuurpijl in de lucht? Dan kan je de avondwandeling overslaan en in jouw bijzijn de hond even snel in de tuin laten plassen (als dat nog lukt.. mocht hij angstsignalen vertonen, direct terug binnen en er zijn voor hem!) Laat rolluiken naar beneden om de lichtflitsen niet te laten binnendringen, ook voorspellers van…

3: Zoek een ‘groene’ ruimte in huis waar je een tijd kan vertoeven rond middernacht en installeer je met wat lekkers, gevulde Kong, snuffelmat, kauwbeen , ontspanningsmat, Thundershirt , feromoonverdamper, hormonenpreparaten, enz.. Observeer vooral wat je hond nodig heeft en niet wat jij vindt dat hij nodig heeft !! Zoekt hij zelf een plaatsje om te schuilen onder tafel, kast, kelder? laat hem dan gaan… Bevestig zijn keuze door even mee te gaan  en er te zijn voor hem !

Als je hond aanrakingen verdraagt in stressvolle momenten zou je uiteinden van poten maar vooral de oren kunnen aanraken en mogelijks rondjes masseren of zelfs gewoon aanraken/hand op leggen als telefoonlijn naar jou toe. Als je dan zelf al rustig bent en in de meest comfortabele en stille ruimte zit heb je om z’n minst een kans..

Wees vooral niet opgewonden of boos op anderen die lawaai maken en vuurwerk afsteken, het haalt je hormonenhuishouding overhoop wat je hond kan detecteren en overnemen..

4: Bied hulp op gepaste wijze door er te zijn voor hem, overdrijf niet in  ’t is toch niet erg hé jongen, die stoute mensen daar buiten “ scenario’s… Probeer het samen op te lossen zonder extra stress toe te voegen. Hopelijk zoekt hij contact met je.. dan ben je al een heel eind op weg 😉 Dan kan jij zijn ‘anker’ zijn in moeilijke tijden!

Vlucht je hond naar een andere ruimte of plaats, laat hem gaan.. dwing hem niet toch bij jou te zijn.. hij koos voor die ene plek die hem veiliger lijkt, laat hem… Breng hem eventueel een kledingstuk met je geur en kijk naar zijn lichaamstaal of hij je aanwezigheid op prijs stelt..

5: Vergeet volgend jaar niet tijdig te werken aan de angst! Kom in september of begin oktober even langs in @hondenschool De Roopoorte, dan bespreken we de mogelijkheden.

Good luck..!! en om middernacht een begripvolle poot aan alle honden!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.